یکی از تغییرات مغز با افزایش سن، کاهش حجم قشر خاکستری مغز است. این کاهش حجم عوارض خود را دارد و به عنوان مثال با افزایش احتمال افسردگی در سالمندان و کاهش قدرت شناختی و تشدید مشکلات حافظه در آنها مرتبط است. اما چطور میتوان از این کاهش حجم پیشگیری کرد یا دست کم سرعت این اتفاق را کاهش داد؟در یکی از آخرین مطالعات در این حوزه که نتایج آن سال 2021 منتشر شده است، دانشمندان کانادایی وضعیت 66 فرد مسن (با میانگین سنی 74 سال) را تحت نظر قرار دادند. آنها از مغز این افراد تصویربرداریهای دقیقی انجام دادند و در کنار آن، درباره سبک زندگی افراد هم اطلاعاتی کسب کردند.
تاثیرات مثبت کارهای خانه
بررسی این اطلاعات نشان داد هرچه افراد زمان بیشتری برای انجام کارهای خانه در طول روز صرف میکردند، حجم کلی مغز آنها و بهصورت اختصاصی حجم قشر خاکستری مغزشان بیشتر بود. جدای از بیشتر بودن حجم مغز بهصورت کلی، این مطالعه خبر از تفاوتهایی جزئیتر و جالبتر در مغز افرادی می دهد که اهل انجام کارهای خانه هستند.
حفاظت از 2 بخش مهم مغز
این مطالعه نشان میدهد که اندازه دو بخش از مغز به صورت مشخص با انجامدادن کارهای خانه ارتباط دارد. یکی از این بخشها هیپوکامپ است. این بخش از مغز را به عنوان بخش مرتبط با یادگیری میشناسند و جالب است بدانید که در بیماری آلزایمر یکی از اولین بخشهای مغز که شروع به تحلیل رفتن میکند، همین بخش است. این مطالعه اما نشان داد که انجام کارهای خانه با حجم بیشتر هیپوکامپ مرتبط است. بخش دومی که به نظر میرسد انجام کارهای خانه، از تحلیل رفتن آن پیشگیری میکند، قشر پیشانی است. قشر پیشانی بخشی است که با تواناییهای شناختی مانند تجزیه و تحلیل اطلاعات و تصمیمگیری ارتباط نزدیکی دارد.پژوهشگران این مطالعه میگویند دلیل این همه تاثیر مثبت کارهای خانه بر سلامت مغز احتمالا بهواسطه ویژگیهای خاص این فعالیتهاست. اول این که برای انجام این فعالیتها مقداری فعالیت بدنی ضروری است و مطالعات پیشین به دفعات تاثیر مثبت فعالیت بدنی بر سلامت مغز را تایید کردهاند. در عین حال انجام این فعالیتها نیازمند برنامهریزی و به خاطر سپردن نکات ریزی است که این موارد همگی تمرینی برای مغز ما محسوب میشود.